
Duel enologů
Zdeněk Musil, vinařství Reisten
Chtěl jste vždy být enologem?
Vždycky ne. Vystudoval jsem břeclavské gymnázium a potom jsem studoval na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici. Tehdy tam ještě obor vinařství neexistoval, byli jsme posklizňoví technologové. Ale už od střední školy mě bavila chemie a biologie a obor vinařství byl perfektní volbou.
Co vás na práci s vínem baví?
Mám opravdu velmi silný vztah k přírodě. Trávím hodně času běháním, a pokud to jde, trávím v lese nebo na horách každou volnou chvíli. Klidně i sedm dní v týdnu. Příroda je chrám a pohyb v ní je pro mě životní filozofie a náboženství. Jsem spíše introvert, takže raději než večírky upřednostňuji pobyt v přírodě. A jak s tím souvisí záliba v práci s vínem? Víno je otisk přírody, ve které vzniklo. Představuje stoprocentně přírodní produkt. Navíc vinařství jako takové je velmi živý obor, každý rok je v přírodě jiný.
Jak vnímáte české vinařství?
Když jsem nastupoval do prvních provozů, ještě téměř neexistovalo řízené kvašení. Skoro se ani neodkalovalo. Takže za těch 28 let, co se v oboru pohybuji, můžu zhodnotit, že udělalo obrovský skok. Jen mě velmi mrzí, že je tento obor srážen na kolena tuzemskou zemědělskou politikou a levnými dovozovými víny, se kterými česká vína nemohou nikdy soupeřit.
Co je pro vás u vína důležité?
Víno musí mít barvu, chuť, jiskru a vyvolávat celkový dojem. Musí být technologicky čistě zpracované a musí být harmonické, a to nehledě na odrůdu.
Jakou odrůdu preferujete a proč?
Jelikož už 12 let pracuju v Reistenu, preferuji dvě vína. Oblíbil jsem si Rulandské bílé a Ryzlink vlašský. Tyto dvě odrůdy jsou podle mě nejlepším otiskem přírody kolem Pálavy.
Co považujete za zlomový bod ve své profesi?
Velkou zkušeností pro mě byl pětiletý pobyt v Kalifornii, kam mě zavedla touha něco poznat a vidět. Bylo mi 23 let a zrovna jsem skončil vysokou školu. V rámci výměnného zahraničního programu jsem pracoval ve vinařství La Crema společnosti Kendall Jackson. Celkem jsem zde strávil pět vinobraní, měli jsme třeba 24 000 sudů! Ze zkušeností, které jsem tu nabral, čerpám doteď.
Tip Zdeňka Musila
Doporučuji vyzkoušet Rulandské bílé a Ryzlink vlašský z řady Classik. Jedná se o svěží, lehká, zemitá až minerální vína s jasnou krystalickou strukturou. Výrazná kyselinka je doplněna jen minimálním zbytkovým cukrem. Ke komplexnímu a velmi specifickému projevu přispívá v chuti pocit slanosti, pocházející z půd ve vinohradech kolem Pálavy. Vína jsou velmi terroirová, což znamená typická pro velmi malou pěstitelskou oblast. Vhodná jsou ke konzumaci kolem 1–1,5 roku po sklizni, kdy dosahují ideální harmonizace v chuti a vůni.
Michal Kacetl, vinařství Kolby
Chtěl jste vždy být enologem?
V mládí by mě nenapadlo, že budu někdy enologem. Při výběru vysoké školy jsem se hlásil na úplně jiné obory a jako jistotu jsem zvolil obor vinohradnictví a vinařství na Mendelově univerzitě v Brně. Vzhledem k tomu, co nyní dělám, je jasné, že jsem se dostal jen na tento obor. Ve druhém ročníku mě však pohltila vášeň k oboru a začal jsem chodit na praxe do velkých i malých vinařských podniků a o vinařství jsem se zajímal i ve volném čase. Vyrobil jsem svá první vína a v roce 2018 jsem založil vlastní vinařství a také nastoupil na pozici enologa ve vinařství Kolby. Mohu opravdu říct, že vinařství je pro mě osudová záležitost.
Co vás na práci s vínem baví?
Nejvíce mě baví rozmanitost, obrovská paleta možností a neopakovatelnost ročníků. Tvorba vína je pro mě částečně umění, kdy se snažím s respektem ke krajině, ročníku a dané odrůdě tvořit vína s autentickým rukopisem.
Jak vnímáte české vinařství?
Tuzemské vinařství vnímám jako dynamicky se rozvíjející obor s tahem na branku. Udělal se obrovský kus práce, co se týká vinic i samotných provozů vinařství. Od zpracování přes různé vinifikační nádoby až po finalizaci vína, skladování, expedici a marketing. Vidím obrovský potenciál v budoucích generacích. Česko může být významným vinařským státem, co se týká kvality vín, nikoliv však kvantity, neboť jsme opravdu kapka v moři kvůli malé ozloze našich vinic.
Co je pro vás u vína důležité?
Víno mě musí zaujmout. Celkovým svým projevem přes organoleptické vlastnosti až po energii, která z něj vychází. Víno je svědectví času daného místa, odrůdy a také všech, kteří se na něm podíleli.
Jakou odrůdu preferujete a proč?
Jakožto znojemský rodák jsem hodně zatížen odrůdou Veltlínské zelené. Baví mě plasticita této odrůdy, co se týká různých stylů vinifikací i toho, co dokáže veltlín nabídnout. Krásně lehká svěží, šťavnatá vína nebo také plnotučné, krásně vyzrálé veltlíny, které nutí přemýšlet a svou krásu ukážou v čase.
Co považujete za svůj největší úspěch a o čem sníte?
Jako největší úspěch beru to, že mohu dělat, co mě baví a mohou se tím bavit i ostatní. Neboť to je krásné na vinařství – že víno sbližuje a šíří radost. A o čem sním? To si nechám raději pro sebe a třeba to někdy probereme u skleničky vína.
Tip Michala Kacetla
Jako tip jsem vybral sekt, neboť považuji výrobu sektů za královskou disciplínu ve světě vína. Jedná se o kupáž burgundských odrůd Pinot blanc a Chardonnay z ročníku 2021. Víno bylo částečně tvořeno v barikových sudech a v nerezovém tanku, kde leželo 10 měsíců na hrubých kalech bez jakýchkoliv aditiv. Následovala tradiční metoda kvašení v láhvi, víno leželo po dobu dalších 24 měsíců na kalech v láhvi a na podzim roku 2024 bylo odstřeleno. Jedná se o kategorii Brut Nature, tedy přírodně suchý sekt. Zářivě žluté víno s jemným intenzivním perlením. Vůně je svěží, s tóny citrusů s lehkým dotekem máslové sušenky. Minerální svěží chuť s ovocnou kyselinkou přecházející v krémovou dochuť.